Volimo svoj kraj

Zora ambasador Opatije

Priča o prijateljstvu Folklornog ansambla “Zora” i grada Opatije i čitavog opatijskog kraja seže u prošlost mnogo davnije i od same godine osnivanja ansambla. Jer njegovo je nastajanje samo jedno u nizu mnogobrojnih stremljenja ljudi našega kraja okupljenih oko “zoraške” ideje o uzdizanju kulture i očuvanju kulturne baštine.

Kulturni dom Zora, koji je ujedno i dom Folklornog ansambla, već je desetljećima bio prisutan u svim segmentima života ovdašnjih stanovnika, a sve aktivnosti koje su se u njemu odvijale imale su odjeka na kulturnoj sceni čitavog liburnijskoga kraja.
Ne čudi zbog toga da je Folklorni ansambl “Zora” od početka prepoznat i podupiran kao izuzetno vrijedan doprinos kulturi Opatije i, kako su to nadolazeće godine pokazale, vrijedan dio turističke ponude Opatije.
Iz gradske se blagajne tih godina dobivaju značajna sredstva za šivanje narodnih našnji i rad ansambla, a članovi “Zore” svojim požrtvovnim radom brzo napreduju u kvaliteti i atraktivnosti svojih nastupa. Nastupi pred mnogobrojnim turistima ubrzo postaju neizostavni dio opatijskog turističkog života.

Ali vrlo brzo Folklorni ansambl izlazi iz lokalnih okvira i postaje, prvo nacionalno prepoznatljiv, a nakon toga i internacionalno kroz brojna gostovanja u inozemstvu koja su se počela nizati. «Zora» postaje svojevrsni ambasador Opatije i najbolji turistički promotor počevši privlačiti u Opatiju i mnogobrojne nove goste.

Ansambl «Zora» jednostavno postaje dio opatijskog identiteta i kao takva postoji već preko 65 godina.
Posebno bliske odnose i dobru suradnju “Zora” izgrađuje sa gradovima pobratimima Opatije; Balatonfured u Mađarskoj, Castel San Pietro u Italiji, te Bad Ischl u Austriji čiji smo česti gosti.

“Zora” postaje istovremeno i dio života skoro svake obitelji opatijskoga kraja. Gotovo da nema obitelji koja nije dala barem jednoga plesača “Zore”, a nerijetko i plesače kroz više generacija kada članstvo u “Zori” postaje obiteljska tradicija.